Dieta na poprawę odporności

Czas czytania ~2 minut

jarzynkiZima zawsze była męczącą do wytrzymania porą roku. Teraz nie mamy do tego stopnia fatalnie w jaki sposób mieli ludzie przed wiekami bowiem mamy czym się posilić i gdzie się nagrzać, niemniej mimo to narzekamy na taką porę roku. Podczas zimy wytrzymałość naszego organizmu obniża się zatem jesteśmy nadzwyczaj wystawione na różnorodne choroby. Przede wszystkim niełatwo jest wbrew pozorom podczas odwilży albowiem wyższa temperatura jest dogodniejsza dla zarazków. Wcale nie takie łatwe są także przesilenia – jesienne i wiosenne.

Nowożytna medycyna w złączeniu z kilkoma fortelami własnych babuń znają wszelako energiczne ratunki na zimowe wyczerpania. Aby zaręczyć ciału znakomitą niezłomność niezbędne jest podawanie mu odpowiednich elementów pożywnych, inaczej wyrażając bezpośrednio – dobra dieta. Tego typu skuteczna dieta musi być bogata w witaminy których dostarczają nam z normy jarzyny i owoce. Chemiczne preparaty witaminowe nie wchłaniają się w takim stopniu skutecznie jak te uwzględnione bezpośrednio w pożywieniu. Doskonale jadać zimą tego typu jarzyny jak szpinak, kapustę, marchew a także cytrusy. Są one pożytecznym źródłem witamin, wapnia i magnezu. Znaczne przesłanie dla poprawy odporności ma włączenie do diety naturalnego miodu pszczelego. Należałoby pić ponadto świeżo wyciśnięte nektary owocowe.

Pogorszenie odporności jest dość regularnie spowodowane deficytami witaminy D a także magnezu. Witamina D ma wyraźne znaczenie dla ustroju odpornościowego człowieka. Witamina ta powstaje przede wszystkim w skórze pod wpływem światła, dlatego rzecz oczywista w zimie występuje jej niewiele. Możemy stosować suplementy jakimi są zwłaszcza tłuste ryby, wątróbka, masło lub żółtka jajek. Wzmacniając nasz ustrój odpornościowy minimalizujemy niebezpieczeństwo zachorowania w zimie.